کولر یک وسیلهی مهم و پرکاربرد، مخصوصاً در تابستان است که هوای محیط را خنکتر میکند و زندگی در فصول گرم سال را ممکن میسازد. احتمالاً همهی شما یک کولر در خانهی خود دارید و حتی بچهها هم با کولر و کارایی آن آشنایی دارند؛ اما کمتر کسی پیدا میشود که بداند کابل کولری Cooler cable چیست و انرژی الکتریکی کولر توسط چه چیزی تأمین میشود. کابل کولری در حقیقت نوعی کابل electrical cable است که با شرایط و ایمنی ویژه مخصوص اتصالات برق کولر طراحی میشود و دارای استانداردهای خاصی است. اگر دوست دارید بیشتر راجع به این نوع کابل بدانید و ویژگیهای آن را بشناسید با این مقاله همراه باشید.
میدانیم که کابلهای کولری نقش بسیار مهمی در سیستمهای سرمایشی ایفا میکنند و باید دارای ویژگیهای خاصی باشند تا بتوانند به درستی و با ایمنی این کار را انجام دهند. برخی از مهمترین این ویژگیها عبارتاند از مقاومت در برابر دما، مقاومت در برابر رطوبت و عوامل جوی، داشتن عایق الکتریکی با ضخامت مناسب، مقاومت مکانیکی، مقاومت در برابر تابش UV و همچنین ایمنی و حفاظت مناسب که در ادامه توضیحات بیشتری راجع به آنها ارائه خواهیم داد:
از آنجایی که کولر در فصل تابستان فعالیت خود را آغاز میکند و معمولاً در شرایطی با فضای باز و هوای بسیار گرم قرار گرفته است؛ کابلهای کولری باید در برابر دمای بالا و نوسانات دمایی مقاوم باشند تا بتوانند عملکرد خوبی داشته باشند. همچنین این کابلها باید در برابر سرمای شدید نیز مقاوم باشند، زیرا ممکن است در مناطق سردسیر نصب شوند و اگر در زمستان سرد این مناطق دچار مشکل شوند نمیتوانند در تابستان درست کار کنند. مقاومت در برابر دما تا حد زیادی به جنس و ساختار عایقهای کابل بستگی دارد و باید با دقت در انتخاب این مشخصه توجه شود؛ در واقع کابلهای کولری استاندارد با روکشی مقاوم در برابر دما و نوسانات آن ساخته میشوند.
اگر باران و برفی که در فصول سرد سال میبارد بتواند به کابل کولر آسیب برساند در تابستان نمیتوان از کولر انتظار داشت که درست کار کند! بنابراین کابلهای کولری باید در برابر رطوبت، باران، برف و سایر شرایط آبوهوایی مقاوم باشند. همچنین در مناطقی که بارانهای اسیدی میبارد کابلهای کولری نباید دچار خوردگی شوند. از همهی اینها که بگذریم خود کولر آبی همانطور که از اسمش پیداست ممکن است به سطح سیم رطوبت منتقل کند و اگر کابل کولری در برابر این رطوبت مقاوم و عایق نباشد خطرناک است.
ضخامت به اندازهی روکش یکی از عوامل کلیدی در طراحی و ساخت کابلهای کولری است. عایقهای کابل باید ضخیم باشند تا بتوانند کارایی مطلوبی در انتقال برق و حفظ دمای کابل ایفا کنند. قبلاً هم گفتیم که کابلهای کولری معمولاً در معرض دماهای بالا و نوسانات دمایی قرار میگیرند؛ بنابراین نیاز به عایقهای ضخیمتر دارند تا از افزایش دمای بیش از حد داخل کابل و خطرات ناشی از آن جلوگیری کنند. همچنین ضخامت عایق باعث کاهش افت ولتاژ و تلفات انرژی میشود.
کابلهای کولری باید در برابر فشار، خم شدن و سایش مقاوم باشند تا بتوانند در محیطهای خارجی و در معرض عوامل آسیبزا قرار بگیرند. این کابلها باید بتوانند در برابر فشارها، ضربات، خم شدن و سایر تنشهای مکانیکی مقاومت کنند و از انسجام و پایداری لازم برخوردار باشند. این کابلها چون معمولاً در معرض شرایط محیطی سخت مانند نصب در فضای باز، قرار گرفتن زیر دستگاههای سنگین و حرکت مکرر در طول مسیر قرار دارند، باید از مواد مقاوم و طراحی مناسبی برخوردار باشند.
مقاومت در برابر اشعه فرابنفش یکی دیگر از فاکتورهای مهم کابلهای کولری است. این کابلها معمولاً در فضای باز و تحت تابش مستقیم نور خورشید قرار میگیرند، بنابراین باید در برابر تخریب ناشی از اشعه UV مقاوم باشند؛ به همین خاطر پوششهای محافظ کابلهای کولری معمولاً از مواد پلیمری مقاوم در برابر UV مانند پیویسی یا پلیاتیلن ساخته میشوند. این پوششها در برابر تابش مداوم خورشید تخریب نمیشوند و از آسیبدیدن هسته داخلی کابل جلوگیری میکنند.
از لحاظ ایمنی الکتریکی، کابلهای کولری باید دارای عایقبندی مناسب و سیستم ارت ایمن باشند تا از خطر برقگرفتگی و سایر حوادث جلوگیری کنند. روکش این کابل نباید به این سادگی آسیب ببیند و همانطور که گفتیم باید در مقابل اشعه فرابنفش، دمای بالا، رطوبت و مواد خورنده و دیگر تنشها کاملاً مقاوم باشد. علاوه بر اینها لازم است که کاب کولری شامل عایق الکتریکی خوبی باشد و با نوسانات برق و دیگر تنشهای ذکر شده هیچگونه برقگرفتگی، آتشسوزی و دیگر مشکلات اتفاق نیفتد.